Magyar nyelv English version Performan Group

Nyakkendő nélkül a vezetői álláskeresésről - 1. rész

Az elmúlt évben sokat gondolkodtam azon, mi és hogyan változott meg gyökereiben az elmúlt időkben, és hogy érdemes ezeket vizsgálni ahhoz, hogy megoldásokat találjunk az új helyzetre.

2012. január 25. · Saját cikkek · PerforMAN
Nyakkendő nélkül a vezetői álláskeresésről - 1. rész

Sajnos a vezetői állások hosszú távon is a vesztesei ennek a lassan konszolidálódó válságnak. Nem csak a pozíciók számát tekintve, mely közel 60-70%-os csökkenést mutat a hazai piacon; de az állás nélkül maradt nagy számú vezető által generált munkaerő-piaci külső nyomás töredékére csökkenti a könnyű elhelyezkedés lehetőségét.

Kiváló hátterű jelöltektől rendszeresen hallom, hogy a reménytelennel határos az elhelyezkedés azzal szemben, hogy 2008 előttre visszaemlékezve szinte senki nem gondolkodott azon, hogy szüksége van-e „álláskeresési stratégiára”. Elég volt megvárni a telefonos megkereséseket, interjúra járni, ha valaki már gondolatban megnyomta az álláskeresés zöld gombját. Most pedig valamennyi internetes oldal tele van karrier-építési tanácsokkal. Úgy gondolom, hogy minden praktikán túl valószínűleg máshol rejtőzködik a lényeg. Nem tagadom, fontos a jelölt megjelenése, jó fellépése, kiváló tapasztalati háttere, praktikus megközelítése vagy épp szakmai kompetenciái egy állás elnyeréséhez; de ahhoz állásajánlatnak is léteznie kell, hogy abból siker is legyen. Így azon érdemes talán a praktikák azonnali használata előtt gondolkodni, hol lehetnek azok a piaci rések, ahol nem kell esetenként több száz olyan versenyzővel ringbe szállni, akik közt mindig lehetnek fiatalabbak, olcsóbbak, több nyelvet beszélők...

Nyilván ez könnyű is, meg nehéz is egyszerre, mert elsőként mindenkit az elektronikus állásportálokon megjelenő hirdetések száma befolyásol. (Hadd jegyezzem meg, hogy bár első látásra soknak tűnhet az itt elérhető állások száma, ez is harmadára, felére esett vissza az elmúlt időszakban, és nagy többségét tekintve nem vezetői állásokat takarnak. Leszűrve emellett a többszörösen meghirdetett pozíciókat már nem is lesz olyan vonzó ez a világ sem.)

Vezetői jelöltektől hallottam az itt tapasztalható „negatív érzelmi spirál” jelenséget, amit ezek a portálok váltanak ki a szisztematikusan pályázó álláskeresőkből. Nem történik más ugyanis, mint legtöbbször a vezetői jelöltek által benyújtott pályázatok el nem bírálása, vissza nem jelzése; ami 200-300 elküldött anyag után nem csak elkeseredetté, hanem egyre hitevesztettebbé teszi a nem ritkán senior karrierrel és igényekkel rendelkező jelölteket. Létezik-e alternatív megoldás? Kényszerszabadság, szükségmegoldások, vagy van valós álláslehetőség valahol? Megsúgom: VAN. Persze kell hozzá egy adag kreativitás és kitartás, de az álláskereső vezetők eszköztára végtelen. Én is tőlük tanulok a legtöbbet. Talán mindenkinek jó, ha ilyen ötleteket felszínre hozunk, és beszélünk róla. Legközelebb ebből szedek össze egy csokorral.

Erről jut eszembe, Ön hogy állna neki az álláskeresésnek, ha úgy hozná a helyzet?

 

 Következő rész >>

 
 
LinkedIn Facebook