Magyar nyelv English version Performan Group

Felsővezetői jövedelmek változásai

Napi gyakorlatunk reprezentatívnak nem nevezhető mintája alapján általános tapasztalatunk, hogy a felsővezetői keresésekben kitűzött profilhoz tartozó jövedelemcsomagok szignifikáns csökkenést mutatnak az elmúlt időszakban.

2012. május 18. · Saját cikkek · PerforMAN
Felsővezetői jövedelmek változásai

„Három éve nem kerestem ilyen vezetői posztra embert, most a belső szabályzók 20%-kal alacsonyabb jövedelmet engednek fizetni, mint legutóbb” vagy „erősen kínálati oldalú a piac, nézzünk meg több jelöltet és keressük meg a legjobb ár-érték arányú lehetőséget” hangzanak el a felső vezetők érvei egy-egy keresés során.

Vállalati oldalon – iparágtól függetlenül – jellemző, hogy a belső átstrukturálódások költségcsökkentési lépései és a minőségi cserék irányába történő elmozdulás mellett az új pozíciók betöltése során is egyre hangsúlyosabb a bérek és egyéb juttatások költségtakarékossági szempontú visszafogása. A belső vezetők éves, rendes fizetésemeléseit a vállalatok vagy befagyasztják, vagy – a napi szintű motiváltság fenntartása érdekében – leggyakrabban csak az alapbérek emelése történik meg, az éves teljesítményértékelő megbeszéléseken pedig – a rövid távon kevésbé húsba vágó – bónusztervekkel válnak nehezebben elérhetővé vagy a hozzájuk rendelt csomagok alacsonyabbá.

Külső keresések esetén egyértelműen a belépési bérszintek lejjebb helyezésével és kiindulási állapotként eltolt vagy a bentiekénél lényegesen alacsonyabb bónusztervekkel valósulnak meg a felvételek. Tapasztalatunk szerint a belépő új munkatársak tárgyalási bérrugalmassága és általános alkuképessége is lényegesen magasabb, ami csak tovább erősíti a fenti tendenciát.

Egyértelmű vesztesei továbbra is az elhelyezkedési versenynek a korábban jól jövedelmezőnek tartott iparágak lényegesen megkurtított vezetői munkakörök számával a pénzügyi szektor, valamint a járműkereskedelmi és az építőipari piac. Hozzájuk kapcsolódik a legutóbbi fél évben a korábban kiemelkedő lehetőségeket nyújtó gyógyszerpiac is, ahol nem hogy nem fejeződtek be, hanem sok helyen jelenleg is zajlik a cégek átszervezése és jelentős munkatársi állomány leépítése! Szenved az FMCG szektor is. A nemrég bevezetett élelmiszer-termékcsoportokat sújtó adók bevezetése a munkatársi szintekről induló, de értelemszerűen vezetői szintekig is eljutó megszorításokat és leépítéseket indított el, amelyek jelenleg is folyamatban vannak. Ezekben az iparágakban nem ritka a belépési bérek 30–40%-os csökkenése – amennyiben szükségszerű vezetői igény merül fel. Jelentős leépítésekkel, de a megmaradó pozícióknál stagnálással vagy relatív kis juttatáscsökkenéssel tartja magát a telekommunikáció és az IT szektor, nagy szórást mutatva a fejlesztési, kereskedelmi és marketing területek belső értékelésében, de átlagosan 10%-os határon belül jövedelemcsökkenést mutatva.

Nyertesnek látjuk ugyanakkor az ipari gyártó és termelő cégek vezetőit, ahol igen szigorú keresési követelményekkel - így pl. a lakhelytől távolabbi elhelyezkedés, többféle nyelvi követelmény - a zajló fejlesztésekhez kapcsolódóan nagyobb számban is nyílnak meg pozíciók, amelyek miatt a vállalatok kifejezetten szűk kínálattal kénytelenek szembenézni, ami 10–30%-os bér és juttatásemelkedést generál egy-egy nehezen megtalálható kompetenciákkal bíró munkavállaló keresése esetén.

 
 
LinkedIn Facebook